Ghidul incepatorului pentru functia Aperture

| 27 ian. 2009
" Fotografiatul ar trebui sa fie ceva amuzant si placut, iar acest aspect nu trebuie sa fie neglijat nici atunci cand se pune prea mult accent pe latura tehnica."

Fotografiatul ar trebui sa fie ceva amuzant si placut, iar acest aspect nu trebuie sa fie neglijat nici atunci cand se pune prea mult accent pe latura tehnica.
Totusi, este adevarat ca a face poze cu optiunea Manual iti ofera in acelasi timp mai mult control si o mai mare libertate de creatie. Asadar sa incepem discutia despre setarea Manual, prezentand acest subiect pe intelesul tutoror.

1. Ce reprezinta Exposure (Expunerea)?

Exposure este cantitatea de lumina (controlata de aperture) captata pe o perioada determinata de timp (controlata de shutter speed).
Sa recapitulam: exposure se refera la procesul de a inregistra lumina pe senzorul (filmul) tau digital. Nu te complica mai mult de atat.

2. Ce este Aperture (Apertura)?

Aperture, sau F-stop, controleaza (impreuna cu shutter speed, despre care discutam intr-un tutorial separat) cantitatea de lumina care ajunge la senzor.
F-stop-ul unei lentile este, de fapt, un orificiu (vorbind la modul cel mai simplist) care se deschide sau inchide cu scopul de a regla cantitatea de lumina primita. Acest procedeu este similar cu activitatea irisului unui ochi, iar daca aceasta analogie nu este pe intelesul tau, iata varianta simpla: cu cat "orificiul" sau apertura (fstop) este mai mare, cu cat patrunde mai multa lumina la senzor si viceversa.
Un numar mare al aperturii (fstop) inseamna ca mai putina lumina este inregistrata pe senzor (film) in timp ce un numar mic al aperturii (fstop) inseamna ca mai multa lumina este inregistrata pe senzor (film). Felicitari celui care a gandit un asemenea sistem.
Intrebare: Ce apertura va permite patrunderea unei cantitati mai mare de lumina? f2.8 sau f4?
Raspuns: f2.8. Aminteste-ti: cu cat e mai mic un numar, cu atat mai mare e "orificiul"; de unde rezulta ca patrunde mai multa lumina pentru a fi inregistrata pe senzorul digital.
Aperturile adecvate (numite fstops) pentru ceea ce s-a discutat mai sus sunt:
Ghidul incepatorului pentru functia Aperture
In sirul de mai sus exista si niste third "stops" (inchipuie-ti ca ele marcheaza de fapt momentul cand apertura permite captarea unui anume flux de lumina) pe care o camera le poate avea sau nu.
Cea mai buna cale de a afla, este sa deschizi manualul sau sa accesezi cadranul aperturii si sa vezi ce variante vor aparea. Daca sunt scrise numerele: 2.8, 3.2, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.6, atunci vei avea de furca cu "third stops". Pe de alta parte daca apare: 4.0, 5.6, 8, 11, 16. . . atunci ai o apertura adecvata si nu ai nevoie de "third stops".
Nota: e posibil ca lentilele tale sa nu aiba valori asa mici ca 2.8, insa pot avea drept numar al aperturii chiar si 1.2. Asta inseamna ca lentilele tale nu sunt stricate, doar ca au o mai mica sau mai mare capacitate de a lasa sa patrunda mai putin sau mai multa lumina. Sirul colorat in albastru reprezinta valorile specifice a majoritatii lentilelor. Si un ultim cuvant despre apertura: ea controleaza adancimea campului vizual dintr-o poza.

3. Ce este Depth of Field (adancimea campului vizual)?

Aceasta sintagma face referire la portiunea focalizata dintr-o imagine. O poza avand adancimea campului vizual mare ar fi una in care totul este centrat, in timp ce una cu un camp vizual mic ar avea multe "pete" si doar un segment al imaginii centrat. 
 
  
Intrebare: Poza de mai sus are adancimea campului vizual mare sau mica?
Raspuns: Mica, pentru ca doar baiatul se afla in centru, iar restul e lasat undeva in decor.
Inainte sa mergem mai departe opreste-te si incearca sa intelegi modul in care functioneaza apertura ta. Mai jos sunt cateva teme pentru cei care vor cu disperare sa invete despre setarea manuala...sau pur si simplu isi doresc o recapitulare.
In primul rand: Invata numerele pe de rost. Nu e greu. Vei reusi!
Ghidul incepatorului pentru functia Aperture
In al doilea rand: Vei avea nevoie de 2 obiecte puse pe o suprafata plana la cativa cm unul de celalalt, afara sau intr-o camera cu multa lumina. Seteaza-ti camera pe Aperture Priority si experimenteaza.
Aperture Priority (AP sau AV) iti va permite sa te joci cu Apertura si iti va arata ce efecte are asupra adancimii campului vizual fara sa te mai gandesti la shutter speed, deoarece cu aceasta optiune camera ti-o seteaza automat in functie de cata lumina este.
Odata ce ai selectat AP/AV seteaza-ti lentilele pe LOWEST POSSIBLE APERTURE (cea mai mica apertura), probabil undeva intre 2.8-4.0. Focalizeaza obiectul cel mai apropiat de tine si fa-i o poza. Sa spunem ca am o lentila cu o apertura maxima de 4.0. Voi face o poza la 4.0. Apoi as face aceeasi poza la 5.6, la 8.0, la 11 si la 16. ... intelegi cum merge treaba? Vei observa o diferenta in ceea ce priveste adancimea campului vizual. Asta e si scopul intregii cerinte: sa inveti cum afecteaza apertura acest camp.
Nu te speria daca observi ca imaginile tale sunt putin cam inchise la culoare. Uneori, cand faci o poza cu functia AP/AV imaginile tind sa fie prea putin expuse.

1 comentarii:

Natalie. spunea...

Hi! I actually wrote these articles. . . My name is Natalie Norton and you need to either give me credit for what I've written or remove these posts from your blog. Thank you. My blog address is natalienortonphoto.blogspot.com.

Trimiteți un comentariu