Formate digitale de fotografii: JPEG, TIFF si RAW. Tu pe care il alegi?

| 26 ian. 2009
Este important sa cunosti ce format de fotografie trebuie folosit in anumite situatii, deoarece unele formate de imagine sunt bune pentru a obtine o balanta optima dintre calitate si marimea imaginii, in timp ce alte formate sunt perfecte pentru a recupera sau a modifica mult mai usor caracteristicile unei fotografii (contrast, luminozitate, culoare).
Cele mai relevante trei formate in fotografia digitala sunt Raw, Tiff si JPEG. In continuare vom prezenta caracteristicile fiecarui format, precum si cateva sfaturi de utilizare a acestora.

 
  1. » JPEG (Joint Photographic Expert Group)
Formatul JPEG a fost dezvoltat special pentru stocarea imaginilor fotografice. A devenit un format standard pentru stocarea imaginilor in camerele digitale si pentru folosirea lor in paginile de internet. Fisierele JPEG sunt semnificativ mai mici decat cele TIFF, dar acest lucru are un cost. Formatul JPEG foloseste compresia lossy insa un lucru minunat pentru fisierele JPEG reprezinta flexibilitatea lor si capacitatea de a fi folosite in orice domeniu.
Fisierele JPEG ating o marime mai mica prin compresia imaginii incat detaliile care conteaza mai mult sunt pastrate, in timp ce detaliile care nu sunt vizibile sau sunt foarte greu percepute vizual sunt sterse. Cantitatea de compresie atinsa este in mare masura dependenta in continutul imaginii; imaginile cu zgomot foarte mare sau cu detalii foarte multe nu vor fi prea usor de comprimat, pe cand imaginile cu textura simpla si fara detalii esentiale se vor putea compresa foarte bine. E indicat sa folosesti acest format daca: ai un card cu memorie mica si ai nevoie de multe cadre trase, nu vrei sa postprocesezi imaginea, vrei sa developezi fotografiile imediat inainte de a le prelucra pe un computer sau folosesti modul de fotografiere continua si vrei sa faci cat mai multe fotografii posibile.
  1. » TIFF (Tagged Image File Format)
TIFF este un standard care se foloseste in mod special in industria tipografica. Fisierele TIFF sunt semnificativ mai mari decat cele JPEG si pot fi si ele necompresate sau compresate folosind compresia lossless. Spre deosebire de JPEG, fisierele TIFF pot fi de 16-biti/channel sau 8-biti/channel si pot fi folosite layere pentru a stoca mai multe imagini intr-un singur fisier TIFF.
Fisierele TIFF sunt o optiune excelenta de backup si de a fi folosite ca fisiere intermediare, care pot fi editate mai tarziu, din moment ce nu sunt folosite artifacte de compresie. Multe camere de fotografiat au optiunea de a folosi fisiere TIFF, dar acestea pot consuma un spatiu destul de mare si destul de important de pe cardul de memorie a aparatului. In cazul in care camera suporta formatul RAW este indicat folosirea acestuia deoarece este o alternativa superioara fata de TIFF. Fisierele RAW sunt mai reduse si pot retine chiar mai multe informatii despre imaginea ta.
  1. » RAW
Fisierele RAW pot oferi o plaja mult mai extinsa de ajustari decat fisierele JPEG: peste 50% mai multe detalii la expunere (acest lucru depinde insa de capacitatea senzorului). Doarece fisierele RAW contin o gama mai variata de culori, balansul pe alb poate fi corectat fara piederi mari de detalii. Folosint convertoarele Raw cum ar fi plugin-ul Photoshop Camera Raw este mai usor si produce rezultate mult mai bune.
Se crede in mod obisnuit despre fisierele RAW ca produc imagini care nu sunt asa de clare ca fisierele JPEG. Motivul pentru aceasta informatie eronata este ca majoritatea camerelor "ascute" imaginea inainte sa creeze fisierul JPEG. Acest efect de "sherpening" din interiorul camerei poate fi ajutat si in fisierele Raw pentru a produce aceleasi rezultate.
Reducerea zgomotului poate fi redus intr-un convertor Raw, lucru care permite marirea claritatii a imaginii. Unul din cele mai populare lucruri la fisierele RAW este ca sunt capabile sa stocheze culoare de 16-bit, pe cand jpeg-urile pot numai de 8-bit. Totusi, majoritatea camerelor digitale produc numai fisiere RAW de 12-bit. E indicat sa folosesti acest format daca: trebuie sa postprocesezi imaginea, imaginea contine contrast inalt, imaginea va fi marita peste rezolutia oferita de senzorul camerei sau white balance-ul nu a fost setat corect sau a fost folosit pe modul automat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu